Άρχισε η κατασκευή των τεράτων του Δον Κιχώτη στου Μωρού – ΝΑΙ στην αειφόρο ανάπτυξη – ΟΧΙ στην αρπακτή

Σήμερα το πρωί η περιοχή στη θέση «Μωρού – Κηπούρια» γέμισε απο μηχανήματα και ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ισχύος 2,4MW 

Digital StillCamera
Επάνω από τον ιερό χώρο του Ταφιού και των Κηπουριών θα φυτέψουν τα σιδερένια τερατα

Για άλλη μια φορά η πολιτεία αγνοεί την τοπική κοινωνία και την ιδιαιτερότητα της περιοχής δίνοντας άδεια εγκατάστασης σε αρχαιολογικές ζώνες και μνημεία, ενδιαιτήματα άγριας ζωής και περιοχές ήπιων κτηνοτροφικών και γεωργικών παραδοσιακών δραστηριοτήτων, τόποι μοναδικοί και απροσπέλαστοι από τις διαθέσεις της αξιοποίησης και της καταναλωτικής ενσωμάτωσης, αγνοούνται επιδεικτικά και μετατρέπονται σε χώρους υποδοχής στοιχείων εξοπλισμού τεραστίου μεγέθους, δικτύων μεταφοράς και καλωδίων, πυλώνων και βοηθητικών εγκαταστάσεων, δρόμων θηριώδους πλάτους που σαρώνουν το τοπίο και το καθιστούν στέρφα γη, σε μια άνευ προηγουμένου εκτεταμένη και αχαλίνωτη εξάπλωση, που υπονομεύει οριστικά και αμετάκλητα κάθε ηρεμία του βλέμματος, κάθε επίκληση χωρικής μνήμης, μεταμορφώνοντας τα πάντα σε χώρα ενός αδηφάγου Γαργαντούα, «γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού».

Μόνο που εκείνος βέβαια δεν είχε τη μοχθηρία της «αξιοποίησης και του κέρδους» στο περιορισμένο του μυαλό.

Η κατασκευή των ανεμογεννητριών απαιτεί αρχικά τη δημιουργία μεγάλων βάσεων έδρασες από τσιμέντο (επιφάνειας μέχρι και 350 μ2!) που θα συνοδεύεται από τη διάνοιξη ή επέκταση αγροτικών και δασικών δρόμων μεγάλου πλάτους στις κορυφογραμμές για την μεταφορά των μηχανημάτων και τη σύνδεση των ανεμογεννητριών.

τέτοιες σιδερένιες βάσης εκτρόματα θα φυτρώσουν πάνω απο ιερολύς και αρχαιολογικούς χώρουςi
τέτοιες σιδερένιες βάσης εκτρόματα θα φυτρώσουν πάνω απο ιερολύς και αρχαιολογικούς χώρουςi

Digital StillCamera

Πρέπει να τονιστεί πως η διάνοιξη δρόμων στο 5% της συνολικής επιφάνειας ενός ορεινού όγκου προκαλεί κατά 50% διάβρωση και καταστροφή του τοπίου από τα χιλιόμετρα γραμμών και πυλώνων μεταφοράς ρεύματος που απαιτούνται για το δίκτυο σύνδεσης των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων μεταξύ τους και βέβαια για τα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης, τους υποσταθμούς και τους σταθμούς μετατροπής ενέργειας.

 Μια εκτεταμένη και σαρωτική μεταμόρφωση, στο βωμό της επιχειρηματικής μεγέθυνσης και της υποδοχής «μεγάλων επενδύσεων», που ξεπερνούν τα όποια μέτρα φυσικής και παραγωγικής αξιοποίησης των κοινών πόρων.  

 • Πως τελικά πήρε άδεια εγκατάστασης η εταιρεία ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΕ,Ε από τις τοπικές αρχές σε απόσταση αναπνοής από την Ιστορική Μονή Κηπουραίων και Ταφιού??
 • Ποιος ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάνω στον δρόμο μετανάστευσης των τρυγονιών και με το Δρακοντόσπηλο σε απόσταση 200μ??
 • Ποιος καταστρέφει την μόνη παρθένα περιοχή της επαρχίας Πολικής??
 • Γιατί για 4.562,75€ παραχωρήθηκε για 25 χρόνια έκταση 14.500μ2 στην εταιρεία?
 • Γιατί η θεωρητική κατά την παραχώρηση του Δασαρχείου αντίστοιχη αναδάσωση που είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει – και πάλι θεωρητικά – η εταιρεία θα γίνει στην περιοχή των Κουρουκλάτων? Δεν έχει αναδασωτέα έκταση η Παλική?
 • Έχει σχέση η εταιρεία ή οι μέτοχοί της με άλλη εταιρεία που έχει εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά? Ποια η σχέση των μετόχων με τον «Εθνικό Εργολάβο» και την όμιλο? Το έψαξε κανείς πριν δώσει την έγκριση, αφού ρητά απαγορεύετε η χορήγηση δεύτερης άδειας σε άτομα ιδίων συμφερόντων?
 • Ποια είναι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας σήμερα?
 • Πριν την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε πρωτόκολλο εγκατάστασης από το Δασαρχείο? Και ποιος είναι αυτός ο υπάλληλος που δεν είδε ότι ούτε καν ο χώρος εγκατάστασης των μηχανημάτων μέτρησης στη Χαλεπέδα και στου Μωρού δεν έχει αποκατασταθεί?
 • Πόσες θέσεις εργασίας θα φέρει αυτή η επένδυση? Μήπως μόνο μια και αυτή περιστασιακή του φύλακα της εγκατάστασης?
 • Μήπως θα υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους των Καμιναράτων? Θα είναι αντίστοιχα με τα απέναντι χωριά? Δηλαδή μηδενικά?Αντιγράφοντας από το In Kefalonia παραθέτουμε:Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία Αιολικού Πάρκου στην θέση Μωρού Κηπούρια, (στην ευρύτερη περιοχή των Καμιναράτων) είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22/10/2013 και η αίτηση τότε έχει απορριφθεί.Μάλιστα, επικοινωνήσαμε πριν από λίγο με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος μας τόνισε πως η εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών, ουδέποτε έχει κάνει αίτηση στο Περιφερειακή Συμβούλιο.

  «Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, που έχει ξεκινήσει η θητεία μας, έχω εισηγηθεί αρνητικά για τέσσερις αιτήσεις για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά. Δυο ανεμογεννήτριες που είναι να τοποθετηθούν στα Κηπούρια, δεν έχουν κάνει ποτέ αίτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

  Όμως εκ των προτέρων είχε εγκριθεί η ΠΠΔ όπως φαίνεται παρακάτω. Γιατί δεν ανακαλείται?

  ΘΕΜΑ : Υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) του έργου: ««Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 2,4MW, στη θέση «Μωρού – Κηπούρια» Παλικής, ΠΕ Κεφαλληνίας, Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών». ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  Αριθμ. πρωτ.: 44042/13082 10/10/2013

   

   Και προηγήθηκαν ή ακολούθησαν τα παρακάτω:

  Θέμα:
  ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 332/2013 για τη Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 2,4MW στη θέση «Μωρού – Κηπούρια» της Δημοτικής Ενότητας Παλικής, του Δήμου Κεφαλληνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, στην εταιρεία με δ.τ. «ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Ε.».

  Θέμα:
  Υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) του έργου ««Αιολικό Πάρκο συνολικής ισχύος 2,4MW, στη θέση «Μωρού – Κηπούρια» Παλικής, ΠΕ Κεφαλληνίας, Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών».

  Θέμα:
  ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 332/2013 για τη Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 2,4MW στη θέση «Μωρού – Κηπούρια» της Δημοτικής Ενότητας Παλικής, του Δήμου Κεφαλληνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, στην εταιρεία με δ.τ. «ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Ε.»

  Ορθή επανάληψη ως προς τη διάμετρο του ρότορα από 44 μέτρα στο ορθό 48 μέτρα της ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 332/2013 για τη Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 2,4MW στη θέση «Μωρού – Κηπούρια» της Δημοτικής Ενότητας Παλικής, του Δήμου Κεφαλληνίας,

  της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, στην εταιρεία με δ.τ. «ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Ε.»

   

  Ο σύλλογος μας δεν εναντιώνεται στις νέες τεχνολογίες και με ανοικτό μυαλό βοηθά, όσο αυτό του επιτρέπουν οι δυνάμεις τους, στην ανάπτυξη του τόπου.

  Μια αειφόρο ανάπτυξη που θα προστατεύει το περιβάλλον, μια ανάπτυξη που θα ωφελεί πρώτα και κύρια τον τοπικό πληθυσμό.

  Δηλώνουμε ότι θα είμαστε ελεγκτές των παραβλέψεων ή των τυχών παρατυπιών στην εκτέλεση του έργου.

  Καλούμε όλους τους φορείς να ελέγξουν πάλι την νομιμότητα της άδειας εγκατάστασης.

  Καλούμε τον κάθε εκλεγμένο αντιπρόσωπο του τόπου να μην μείνει μόνο στα λόγια και στις καταγγελίες αλλά με έργα να αποτρέψει την κατασκευή των Σιδερένιων Γιγάντων στην μόνη παρθένα περιοχή της  Παλικής.

 • Παραθέτουμε το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει στις 22-10-2013 σχετικά με τις ανεμογεννήτριες.
 • https://kaminarata.gr/2013/10/22/%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%8D/
 • Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα και θα αγωνιστούμε  για να μην καταστραφεί αυτό το πανέμορφο και ιστορικό και αρχαιολογικός χώρος

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s