Την Τρίτη 4 Αυγούστου οι τυχεροί που μπόρεσαν να παρευρεθούν στο προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολειού Καμιναράτων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ωραία και επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα την ιστορία σχολείου.
Η εκδήλωση έγινε με όλα τα μέτρα προστασίας που έχει επιβάλει η πολιτεία, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των δασκάλων που δίδαξαν στο σχολείο, από την ίδρυσή του έως την εγκατάλειψή του.
Την εκδήλωση οργάνωσαν οι φορείς του χωριού μας, Κοινότητα, Σύλλογος Απανταχού Καμιναράδων ΄΄ Ο Προφήτης Ηλίας ΄΄, Πολιτιστικός σύλλογος ΑΕΤΟΣ και Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού ΄΄ΑΕΤΟΥ΄΄ Σταθάτος Διονύσης και τον πρόεδρο του Χωριού Χαράλαμπο Ρηγάτος .
Στη συνέχεις η πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων του Πειραιά και εκπαιδευτικός κ. Νεοφύτου – Ζαφειράτου Μαριολένη, ανέλυσε την κατάσταση της παιδείας προπολεμικά και μεταπολεμικά, τις συνθήκες που επικρατούσαν και τις δυσκολίες που υπήρχαν στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
Στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, πώς διαμορφώθηκε το εκπαιδευτικό πλαίσιο της χώρας μας (αιτίες, ιδεολογικό κλίμα) και σκιαγράφησε την μορφή του Έλληνα δασκάλου, ο οποίος μέσα σε αντίξοες συνθήκες είχε αναλάβει την αγωγή και την εκπαίδευση των μαθητών.
Οι δάσκαλοι των περασμένων δεκαετιών έχουν αφήσει μια μορφή μαύρης εικόνας στα παιδιά εξαιτίας της αυστηρότητάς τους. Αν μελετήσουμε όμως το αυταρχικό και αντι-εκπαιδευτικό κλίμα της εποχής που είχε ως κύρια χαρακτηριστικά τον φόβο και την τιμωρία, τις ασφυκτικές δημοσιοϋπαλληλικές επιταγές, τον ιδεολογικό έλεγχο των εκπαιδευτικών και την αυστηρότητα των επιθεωρητών, μάλλον ο δάσκαλος ήταν και θύτης αυτού του κλίματος ως προς τα παιδιά και θύμα ο ίδιος.
Γενικότερα ο δάσκαλος είχε κοινωνικό κύρος εισέπραττε γενναιόδωρα την αγάπη και τον σεβασμό των γονέων, αναγνωρίζοντας την αξία της μόρφωσης ως εισιτήριο εξόδου των παιδιών τους από την σκληρή χειρωνακτική εργασία και την εκμετάλλευση των ισχυρών, οδηγώντας τα σε ένα φωτεινό μέλλον. Τελικά αποτιμώντας το έργο των δασκάλων από τα αποτελέσματά του κρίνεται ως δημιουργικό, μορφωτικό, έργο εθνικό γιατί συνέργησε στα μέγιστα στην έξοδο της χώρας από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη.
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος εκπαιδευτικός και ερευνητής κ. Γαλανός Γεράσιμος παρουσίασε ένα ιστορικό του σχολείου Καμιναράτων από την ίδρυση του μέχρι ότου έκλεισε μέσα από έγγραφα φωτογραφίες και ντοκουμέντα που πρόβαλε με την βοήθεια του προέδρου του συλλόγου μας Γαλιατσάτου Ηλία.
Έκανε αναφορά και μνημόνευσε όλους τους δασκάλους από την ίδρυση του σχολείου έως ότου εγκαταλείφτηκε καθώς και τις προσπάθειες που έγιναν από δασκάλους κοινοτικά συμβούλια αλλά και εκκλησία για την καλύτερη λειτουργία και στελέχωσή του.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου μας Γαλιατσάτος Ηλίας διάβασε μερικές παλιές ιστορίες του σχολείου μας όπως αυτές έχουν καταγραφεί από το 1930 έως το 1940 από την αείμνηστη Γαλιατσάτου Νίκη.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με αφηγήσεις συγχωριανών όπως της Ζηνοβίας Ρηγάτου, Γαλιατσάτου Κοσμά, Μαρούλη Δημοσθένη για το σχολείο μας.
Στο τέλος των ομιλιών έγινε απονομή επαίνων στις κόρες της αείμνηστης Δασκάλας μας Διατσέντας Φερεντίνου, Γερασιμούλα Θεοτοκάτου και Ελευθερία Θεοτοκάτου καθώς και στην κ. Νεοφύτου και κ. Γαλανό.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία και απολαύσουν την παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Ριγανάδα που έκαναν τα μέλη του ΑΕΤΟΥ και να κάνουν ένα ονειρεμένο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο της καντάδας με την ορχήστρα του Μαέστρου Σπύρου Θεοτοκάτου.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου κα Αδαμαντία Καμινάρη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαρούλης Διονύσιος ο πρόεδρος της ένωσης Καλλιτεχνών Ηλιούπολης κ Μαρούλης Στέλιος και αρκετοί εκπαιδευτικοί όπως :
Ρηγάτος Ανδρέας του Παναγή με τη σύζυγό του Πόπη, Γερασιμούλα και Ελευθερία Θεοτοκάτου – κόρες της αειμνήστου Διατσέντας Φερεντίνου- Γεράσιμο Κατσιβέλη, Ευάγγελο Θεοφιλάτο, Ρηγάτου Ντίνα, Κούτση Ελένη, Κατσιβέλη Όλγα, Γόγλης Σπυρίδων, Μαρούλη Τζανέτα, Σταθάτου Βαρβάρα, , Βασίλης Σταθάτος και Εύα Φανού.
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης με πρώτους βέβαια τον Γεράσιμο Γαλανό αυτό τον αεικίνητο δάσκαλο ερευνητή του οποίου ο τόπος χρωστάει πολλά για την πολιτιστική του προσφορά στον τόπο μας. Καθώς και την κ. Νεοφύτου Μαριολένη για την πολύ εμπεριστατωμένη αναφορά που έκανε για την παιδεία του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
Καθώς και τον χωριανό μας Κώστα Βασιλάτο από το φωτογραφείο ΕΠΡΕΠΕ
που αφιλοκερδώς κάλυψε οπτικοακουστικά της εκδήλωσης
Όλους όσους παρευρέθηκαν χωριανούς αλλά και φίλους οι οποίοι τήρησαν όλους τους κανόνες προστασίας κατά του κορονοϊό.
Σας Ευχαριστούμε



