Ανεμογεννήτριες-Όλοι οι φορείς είναι ενάντια αλλά τα έργα προχωρούν.

Ανεμογεννήτριες-Όλοι οι φορείς είναι αντίθετοι αλλά τα έργα προχωρούν- Κάποιοι  μας κοροϊδεύουν.

-Μπορεί οι φορείς του τόπου  φανερά τουλάχιστον να είναι αντίθετοι  με την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών  στα Κηπούρια.

-Μπορεί  ο Μητροπολίτης κκ Δημήτριος να έχει δηλώσει ότι όσο αυτός είναι μητροπολίτης δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν.

-Μπορεί τα δικαστήρια να βγάζουν αποφάσεις ότι είναι εκκλησιαστική περιουσία  ο χώρος  εγκατάστασής τους  και όχι κρατικές εκτάσεις  όπως ‘’  παράνομα’’ έβγαλε απόφαση  το δασαρχείο.

-Μπορεί οι Καμιναράδες και πολλοί άλλοι πολίτες της Κεφαλονιάς  να αγωνίζονται για να μην μπουν αυτά τα τέρατα  τα οποία μόνο κακό θα προκαλέσουν.

Τα  δικαστήρια όμως έχουν άλλη άποψη  αγνοώντας τους φορείς του τόπου .

Αποφάνθηκαν ότι μπορεί να  είναι σε ιδιωτικό χώρο και να διαφωνεί ο ιδιοκτήτης   αλλά πρέπει να συνεχιστεί το έργο γιατί είναι μεγάλη επένδυση.

Έτσι τα έργα και με την δικαστική βούλα  συνεχίζονται αγνοώντας   η ανάδοχος εταιρεία  όλους τους φορείς  του τόπου.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καμιναράδων  στις 25 Ιουλίου  διοργάνωσε μία συζήτηση ενημέρωση  στο Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράδων  με στόχο όχι να παρθούν αποφάσεις αλλά  να συζητηθούν  τα θετικά και τα αρνητικά  από αυτή την επένδυση , να τεθούν όλα τα ερωτήματα και να λυθούν διάφορες απορίες που όλοι έχουμε σχετικά  με την σημασία του έργου  και τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα που θα υπάρξουν για την περιοχή μας.

 Ομιλητής    ήταν  ένα γνώστης του θέματος ο κ. Θωμάς  Κότσιας  πρώην βουλευτής του Σύριζα   με καταγωγή από το Καρπενήσι   ο οποίος βρέθηκε τον Ιούλιο στα Καμιναράτα  για διακοπές .

Ο κ. Θωμάς  έχει λάβει μέρος σε πάμπολλες εκδηλώσεις σχετικά με τις ανεμογεννήτριες   στην περιοχή των Αγράφων όπου  πρόκειται να τοποθετηθούν εκατοντάδες  αλλάζοντας ριζικά  όλο το οικολογικό σύστημα της περιοχής.

Στις συγκεντρώσεις αυτές είχαν λάβει μέρος  επιστήμονες   οι οποίοι ανέλυσαν  και απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις που τους είχαν τεθεί από εκατοντάδες πολίτες που τις παρακολούθησαν.

Αυτά  τα ερωτήματα τέθηκαν και στη συγκέντρωσή στο Μουσείο μας   στην οποία δυστυχώς  δεν είχαμε  την μεγαλύτερη δυνατή  ανταπόκριση του κόσμου και αυτό οφείλετε και σε δική μας ευθύνη γιατί προγραμματίστηκε μόνο σε μία ημέρα και  πάρα πολλοί δεν μπόρεσαν να ενημερωθούν.

Θα θέσουμε όμως τα ερωτήματα   που έγιναν  και τις απαντήσεις και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

 Ερωτήματα

1-Τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια:

 Δεν παράγουν τίποτα όταν δεν φυσά και βγάζουν ενέργεια όταν φυσά σταθερή και μέχρι ένα όριο πέρα του οποίου για λόγους ασφάλειας τίθενται εκτός. Η ενέργεια που παράγουν είναι προβληματική γιατί δημιουργούν αστάθεια στο δίκτυο. Συνεχώς πρέπει να υπάρχει και ενέργεια  συμβατικής μορφής για την ασφαλή και σταθερή  ηλεκτροδότηση.

Τα αιολικά πάρκα πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα και χωρίς να υποκαθιστούν  συμβατικές μονάδες οι οποίες  συνεχίζουν να λειτουργούν.

Παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που είναι άχρηστο αφού ούτε ο αέρας  ούτε το ρεύμα  αποθηκεύονται πρακτικά. Είναι μία παρασιτική οφθαλμαπάτη που για τριάντα χρόνια που επιδοτείται δεν έχει πετύχει  παρά ασήμαντο ποσοστό  ηλεκτροδότησης  και όπου έχουν μπει δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένα εργοστάσιο άνθρακα.!

2-Ποιοι και πως κερδίζουν από τα Αιολικά  και τις άλλες ΑΠΕ:

Ας υποθέσουμε ότι ένας επενδύει κάποια εκατ. σε αιολικά πάρκα. Θα έχει το δικαίωμα μια εγγυημένης τιμής στην οποία ο διαχειριστής π.χ ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράσει το παραγόμενο ρεύμα ( σήμερα είναι 90€/mwh και η οποία σας επιτρέπει να έχετε μία απόδοση  πάνω από 6% στο κεφάλαιο σας. 

Με άλλα λόγια η ΔΕΗ υποχρεώνετε να αγοράζει το ρεύμα    90€/mwh ενώ θα μπορούσε να το προμηθευτεί προς 35€/mwh. Ποιος πληρώνει τη διαφορά; Ο καταναλωτής φυσικά. Για κάθε mwh που θα παράγει από τα αιολικά πάρκα η ΔΕΗ  θα σας δίνειν90ε και θα λαμβάνει από το κράτος 55€ που θα χρηματοδοτείται από ένα φόρο στο ρεύμα  ΕΤΜΕΑΡ και αν το κόστος του ρεύματος πέσει  στα  20€/mwh ο παραγωγός των αιολικών πάρκων δεν θα έχει καμία ζημιά. Ο καταναλωτής ρεύματος είναι αναγκασμένος  να αναλάβει το μερίδιο αποζημίωσης που αναλογεί των 70€/mwh . Και αυτή η επιδότηση σας είναι εγγυημένη για ολόκληρη τη ζωή των αιολικών σας  πάρκων για 15 με 20 χρόνια ανάλογα με το συμβόλαιο.

3-Θα φέρουν θέσεις εργασίας;

Μελέτες σε Ισπανία και Αγγλία έδειξαν ότι η ανέργεια αυξάνει.

Για κάθε θέση εργασίας που δημιουργεί χάνονται 5 θέσεις εργασίας στον τουρισμό στην κτηνοτροφία  μελισσοκομία  κυνήγι και γεωργία. Σε ορεινές περιοχές  τα πάρκα  συνιστούν κατάληψη χώρου  πολλαπλάσια  από την έκταση που καταλαμβάνουν αφού είναι απαγορευτική  ακόμα και την απλή διέλευση  επισκεπτών  πεζοπόρων  ορειβατών κυνηγών .

Τα χωματουργικά  τα μπετό και η τοποθέτηση των αιολικών, θα έχουν  πρόσκαιρη απασχόληση και συχνά σε συνεργεία που έρχονται από αλλού.

Οι θέσεις εργασίες είναι στη Γερμανία  και Δανία  από όπου εξάγονται τα Αιολικά πάρκα και καταλήγει το 89,8% του κόστους.

4-Τα αιολικά πάρκα θα φέρουν έσοδα στους δήμους.

Τα αιολικά πάρκα  και πληρώνονται από επιδοτήσεις και φουσκωμένους λογαριασμούς Ρεύματος. Οι επιδοτήσεις αυτές ήδη κόβονται  πανευρωπαϊκά  γιατί αντιτίθεται στην υγειά  ανταγωνιστική οικονομία  και προσφέρει πανάκριβο ρεύμα  χωρίς απεξάρτηση από άλλες πηγές ενέργειας.

Ο <<ΛΑΓΗΕ>>(λειτουργός αγοράς  Ηλεκτρικής ενέργειας) έχει μεγάλο έλλειμμα  και οι περισσότεροι που επένδυσαν  σε ΑΠΕ είναι απλήρωτοι ενώ αντίστοιχοι οργανισμοί στην Ευρώπη οδηγούνται σε κλείσιμο.

Είναι αφελές  να ελπίζει ο Δήμος  σε έσοδα από ελλείμματα  τρίτων  και επιδοτήσεις  που προέρχονται αποκλειστικά από δυσβάστακτους φόρους των πολιτών.

5-Τα αιολικά πάρκα είναι επένδυση και θα φέρουν ανάπτυξη;

Από τα αιολικά πάρκα κερδίζουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες και οι εμπλεκόμενοι σε δοσοληψίες και υπέρμετρες υποσχέσεις.

Τα χρήματα των Αιολικών πάρκων προέρχονται από μη ανταποδοτικούς φόρους σε καμία περίπτωση δεν είναι επένδυση , είναι χαράτσι.

Ακριβαίνουν το ρεύμα  για όλους μας  χωρίς ουσιαστικά να παράγουν ρεύμα..

Εφόσον δεν οδηγούν σε μοίρασμα  πλούτου προς τα μέλη της κοινωνίας , αλλά συντηρούνται από φόρους , οδηγούν σε πληθωρισμό, ύφεση και ανεργία.

Οι βιομηχανίες  που φτιάχνουν ανεμογεννήτριες  είναι στο εξωτερικό, που σημαίνει  έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα.

6-Σε τι διαφέρει μια ανεμογεννήτρια από τον παραδοσιακό ανεμόμυλο;

Μας παρουσιάζουν  κάποιοι ότι είναι τα παραπάνω όμοια .

Όμως ο παραδοσιακός ανεμόμυλος είναι ένα κτίριο πλήρων εναρμονισμένο με το περιβάλλον μέχρι 10 μ ύψος. Και όχι ένα τερατούργημα 120 μ. ύψους.

Τότε το κριθάρι και το σιτάρι αποθηκεύονταν  και αλέθονταν μόνο όταν φύσαγε  ενώ ούτε ο αέρας ούτε το ρεύμα αποθηκεύετε  και σήμερα η ζήτηση ρεύματος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τον αέρα.

Τα έργα υποδομή ιδιαίτερα σε ορεινούς όγκους με μεγάλη κλίση μετατρέπουν το τοπίο σε βιομηχανικό και τις πλαγιές  σε νταμάρια με μεγάλους κινδύνους κατολισθήσεων διαβρώσεων πλημυρών  όπως πριν 1 χρόνο είχαμε στην Πύλαρο.

7-Επιδοτούνται προς όφελος των πολιτών:

Τις επιδοτήσεις καρπώνονται  εταιρίες κολοσσοί. Γιατί δεν επιδοτούνται πολίτες ή και δήμοι για να κάνουν αυτή την εργασία και με μικρότερες ανεμογεννήτριες που θα κατασκευάζονται στην Ελλάδα;

8-Υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο:

Τα αιολικά πάρκα έχουν οπτικές και ακουστικές συνέπειες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ατόμων που δηλώνουν ασθένειες και ανικανότητα εργασίας , παράπονα για συμπτώματα όπως αρρυθμία και άγχος που είναι γνωστά σαν αποτελέσματα  υπόηχων. Σε απόσταση 500 μέτρων  ακούγεται στροβιλισμός  του έλικα και το σκίσιμο του ανέμου από τα πτερύγια.

Τον χειμώνα όταν δεν φυσάει  στα σταματάει , σχηματίζονται κομμάτια πάγου τα οποία όταν ξαναρχινάει  εκσφενδονίζονται  σε μεγάλες αποστάσει.

Ήδη στη Θράκη  που έχουν τοποθετηθεί αιολικά  έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγικότητας  στην κτηνοτροφία  και εκνευρισμός των ζώων λόγων των Α/Γ.

Τα αιολικά πάρκα  είναι υποχρεωμένα να περιφράσσονται και να προειδοποιούν για κινδύνους ατυχήματος.

9-Στην Πτολεμαΐδα θα μειωθούν οι καρκίνοι;

Η Ρύπανση στην Πτολεμαΐδα  θα μπορούσαν να περιοριστεί καθοριστικά  με κατάλληλα φίλτρα και μέτρα αντιρρυπαντικής προστασίας στις μονάδες. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης παγκοσμίως και καμία χώρα  δεν έχει αποποιηθεί το δικαίωμα της να τα εκμεταλλεύεται.

Το παράδειγμα της Μεγαλούπολης  με την επιτυχημένη  εφαρμογή  της σύγχρονης  αντιρρυπαντικής τεχνολογίας  δεν είναι μακριά. Τα αιολικά πάρκα εφόσον δεν μπορούν να υποκαταστήσουν  μονάδες λιγνίτη  είναι υποκρισία  ο συσχετισμός  με το θέμα  που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανθρώπινη  ευαισθησία και το φόβο μας  για την αρρώστια. Εξάλλου  τα δάση μας είναι ένα βιολογικό εργοστάσιο όπου το CO2  ξαναγίνετε  οξυγόνο επιφέροντας  την οικολογική ισορροπία στον αέρα.

10- Τα έργα επηρεάζουν τα βουνά μας;

Οι δρόμοι  μέσα στα δασοί τα εκχώματα, οι γιγαντιαίες τσιμεντοεδράσεις είναι προβληματικά  ιδιαίτερα σε βουνά με μεγάλη κλίση.

Για την θεμελίωση  πρέπει να ανέβουν φορτηγά  μήκους μεγαλύτερα των 45 μ  που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των ανεμογεννητριών με αποτέλεσμα να ισοπεδώνουν τα βουνά  και τα δάση. Η διάβρωση σε συνδυασμό με τον κίνδυνο πυρκαγιών από την επέκταση των ηλεκτροφόρων δικτύων,  θα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τα δάση μας.  Οι εταιρείες δεν θα είναι  ούτε κατά το ελάχιστον συνεπείς  με τις υποχρεώσεις τους  για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος  απέναντι στην καταστροφή που θα έχουν προκαλέσει.

11-Χρήση  δασικών εκτάσεων/ προστατευόμενες περιοχές.

Ενώ ακόμα  δεν έχουν συνταχθεί οι δασικοί χάρτες αλλάζει η χρήση πολλών δασικών εκτάσεων  για χάρη των δήθεν επενδυτών, ενώ ο απλός πολίτης  δεν έχει την ίδια μεταχείριση όταν θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του.

12-Πως θα επηρεαστούν οι τιμές ακινήτων;

Μέχρι τώρα όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες  στον κόσμο, επιφέρουν μείωση της αξίας των ακινήτων και επιδείνωση της ποιότητας  ζωής , διότι κανείς δεν  θέλει να βρίσκεται κοντά σε μία ανεμογεννήτρια είτε μόνιμος κάτοικος είτε επισκέπτης.

13-Αξίζει να χαθεί ένας τρόπος παρθένας ομορφιάς όπως αυτός στα Κηπούρια;

Τα Κηπούρια  και η γύρο περιοχή  είναι το μοναδικό μέρος της Παλικής που έχει τόσα πολλά να δείξει  στον επισκέπτη  αν βέβαια  οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να επενδύσουν σε αυτά.

Το ιστορικό μοναστήρι του Ταφιού, το μοναστήρι στα Κηπούρια, το Δρακοντόσπηλο, τα φυλάκια, η Πλατιά άμμο,  το Μαντρί είναι η ιστορική μας κληρονομιά και η αξιοποίηση όλων αυτών  θα φέρουν στην Παλική  και τουρίστες και εκατοντάδες εκατομμύρια  που δεν μπορούν να φέρουν οι ανεμογεννήτριες οι οποίες μόνο κακό θα επιφέρουν στον τόπο προς όφελος κάποιας μεγάλης εταιρεία……

Αγαπητοί φίλοι δηλώνουμε ότι δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ  αν φυσικά  αυτές αφήνουν εντελώς ανεπηρέαστες  τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους  όπως τα Κηπούρια  και αν είναι ικανές  να σταθούν ενεργειακά  ισάξιες  των συμβατικών μορφών ενέργειας .

Βέβαια  σε καμία περίπτωση δεν αγιοποιούμε την παραγόμενη  παραγωγή ενέργειας μέσω των θερμοηλεκτρικών σταθμών  και  τις επιπτώσεις που προκαλούν  οι οποίες είναι γνωστές σε όλους μας.

Κανένα αντισταθμιστικό όφελος  δεν είναι ικανό να εξαλείψει  την ολοκληρωτική  και μη αναστρέψιμη καταστροφή της φύσης.

Ο κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δ. ΖΑΓΚΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σε συνέδριο που έγινε  για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων  είπε τα εξής:

Το ενεργειακό ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για κάθε σύγχρονη οικονομία και επομένως και για την οικονομία της χώρας μας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα των Α.Π.Ε. τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει προκειμένου να επιτύχει τους επιβαλλόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στόχους.

Για να πετύχει όμως αυτούς τους στόχους θα πρέπει μεθοδικά και οργανωμένα  να προχωρήσει σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα επιλεγούν οι κατάλληλες προς τούτο περιοχές, ενώ παράλληλα θα εξαιρεθούν εκείνες οι οποίες έχουν επιλεγεί για άλλους σκοπούς, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (βιοποικιλότητα, τοπίο, παραδοσιακές δραστηριότητες) και κυρίως η παραγωγή ποιοτικού νερού που σήμερα και πολύ περισσότερο στο εγγύς μέλλον, θα αποτελεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο.

Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε, με αποτέλεσμα η επιλογή των εκτάσεων  για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων να γίνεται με κριτήρια διαφορετικά από τα προαναφερθέντα.

Τα αιολικά πάρκα, ναι μεν θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος  στο μεγάλο ζήτημα της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος της χώρας, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι δημιουργούν και σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον και στις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών όπως,

-Αλλοίωση του τοπίου και μετατροπή του από φυσικό (τις περισσότερες φορές υψηλής αισθητικής όπως συμβαίνει σε όλα τα βουνά της χώρας μας), σε ένα αποκρουστικό βιομηχανικό, λόγω του τεράστιου όγκου των ανεμογεννητριών.

-Αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής με πιθανές συνέπειες στις τοπικές παραδοσιακές καλλιέργειες και δραστηριότητες.

 -Επιπρόσθετη αλλοίωση του  τοπίου και της οικολογίας της περιοχής μέσω των συνοδών έργων (δρόμοι με απαράδεκτα για τον ορεινό χώρο γεωμετρικά στοιχεία και τρόπο κατασκευής, χώροι εξόρυξης αδρανών υλικών, μεγάλης κλίμακας εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετικές εγκαταστάσεις κ.ά.).

 -Σοβαρή κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων η οποία οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση της λειτουργίας τους και στην εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας.

 -Σημαντική όχληση και θανάτωση σημαντικών και σπάνιων ειδών της πτηνοπανίδας.

 -Μετατροπή μιας περιοχής σε άκρως επικίνδυνη από πλευράς κεραυνών κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

 -Αλλαγή των υδρολογικών προτύπων στην ευρύτερη περιοχή και υποβάθμιση των υδατικών πόρων.

 -Παραβίαση της φέρουσας ικανότητας των περιοχών, ως προς τα όρια μη επηρεασμού των οικολογικών και υδρολογικών  λειτουργιών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Με καλέσατε σήμερα, να σας διατυπώσω τις απόψεις μου  για το σοβαρό θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων στο ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων και εγώ ανταποκρίθηκα, γιατί θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μέρος των καθηκόντων μου ως πανεπιστημιακού δασκάλου και δημόσιου λειτουργού.

Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω με πλήρη ειλικρίνεια ενώπιων σας, είναι, ότι δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να σας σώσω και ο δικός μου ο ρόλος περιορίζεται κάπου εδώ.

Μένει λοιπόν σε εσάς ο δύσκολος ρόλος της προστασίας της πατρώας γης, από αυτή την επίθεση των κάθε είδους οικονομικών συμφερόντων τα οποία  μόνο κίνητρο έχουν το κέρδος,  χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά, για το ενεργειακό ζήτημα της χώρας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για το κοινωνικό σύνολο.

Δεν είναι σίγουρο εάν αυτές οι τόσο ακριβές επενδύσεις, μπορούν να αποσβεστούν χωρίς τις κάθε είδους επιδοτήσεις.

Οι  μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελούν τυπικό μόνο προαπαιτούμενο και στο σύνολο των περιπτώσεων, είναι ελλιπέστατες χωρίς να είναι εφικτός ο έλεγχος τήρησης των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων.

 Συνήθως υπάρχουν διατυπώσεις του είδους,

-Οι ανεμογεννήτριες θα απομακρυνθούν μετά το πέρας της αδειοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τα παλιοσίδερα  έχουν κάποια αξία, αυτό θα γίνει. Διαφορετικά θα μείνουν εκεί για να μας θυμίζουν άλλη μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

-Το πλάτος των δασικών δρόμων θα είναι 4,5 μ. στις ευθείες, δηλαδή στις καμπύλες και στους ελιγμούς, πολλαπλάσιο.

Το Εργαστήριο Μηχανικών Επιστημών και Τοπογραφίας του  Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., μέτρησε στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, πλάτος καταστρώματος 25 μ. στο όρος Βέρμιο, όπου εγκαταστάθηκε αιολικό πάρκο.

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

 Η Δανία εγκατέστησε τεράστιας ισχύος αιολικά πάρκα, κυρίως στη θάλασσα. Ανέπτυξε βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, όπως και η Γερμανία, και τώρα στο όνομα των δικών τους κερδών και της απασχόλησης του πληθυσμού τους, επιχειρούν να μας πουλήσουν όσο γίνεται περισσότερα μηχανήματα.

Εκ των υστέρων οι Δανοί διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν είναι ιδανικά, με πρώτο και  σημαντικότερο την αλλαγή των οικολογικών συνθηκών η οποία θέτει σε κίνδυνο τα πολύτιμα δάση οξιάς της χώρας.

Στη Γερμανία υπάρχει και εκεί μια μεγάλη συζήτηση, γιατί τα πρώτα αιολικά πάρκα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στους αγρότες. Οι καλλιέργειές τους απαιτούν περισσότερο νερό  το οποίο  όμως δεν μπορούν να αντλήσουν λόγω των περιορισμών που επιβάλει η γερμανική νομοθεσία.

Αιολικό πάρκο το οποίο εγκαταστάθηκε στη Βόρεια Θάλασσα κινδυνεύει να καταστραφεί πριν λειτουργήσει λόγω παρέλευσης δεκαετίας, γιατί όταν επιχειρήθηκε η κατασκευή των γραμμών μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, κάποια κρατίδια λόγω της τοπικής νομοθεσίας δεν επέτρεψαν την κατασκευή εναέριων γραμμών και η υπογειοποίησή τους, έκανε το έργο ασύμφορο.

 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ

 Το ελληνικό τοπίο και το τοπίο των Αγράφων είναι κάτι το μοναδικό και ανεπανάληπτο. Αυτό το σπάνιο τοπίο των Αγράφων είναι άγνωστο στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας μας.

Είμαι βέβαιος ότι εάν γινόταν μια  αντικειμενική αξιολόγηση σε ότι αφορά την αισθητική του αξία, την οπτική του τρωτότητα (ευαισθησία) και τις ζημιές τις οποίες θα υποστεί από τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις, θα οδηγούσε αβίαστα  στην απαγόρευση κάθε επέμβασης. Εξ άλλου είστε σε θέση να το αντιληφθείτε αυτό, από τη διάνοιξη ακόμα και πολύ στενών δρόμων οι οποίοι κρίθηκαν απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

 Το ζήτημα της προστασίας των υδατικών πόρων, αποτελεί το κορυφαίο κατά την άποψή μου.

Είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας γιατί ο ορεινός μας χώρος παραμένει αδιατάρακτος.

Στο όνομα των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων, ακυρώνεται αυτή η σημαντική λειτουργία των ορεινών οικοσυστημάτων. Χάνεται ο «χρυσός» του μέλλοντος που είναι το ποιοτικό νερό, εξ αιτίας των εκτεταμένων εκσκαφών και των μπαζωμάτων σε ρέματα τα οποία συνήθως αποκαλούν «αμελητέα» ή όπως τους εξυπηρετεί.

Στη Νάουσα Ημαθίας τον περασμένο χειμώνα, σε μια παρόμοια εκδήλωση που είχα κληθεί, παρενέβη  Δημόσιος Λειτουργός σχετικός με τη διαχείριση των υδάτων και δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι δεσμεύσεις των εκτάσεων δεν γίνονται μόνο για το αιολικό δυναμικό αλλά και για τους υδατικούς πόρους.

Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί στην περιοχή σας, με την ταυτόχρονη δέσμευση βουνοκορφών και ορεινών ρευμάτων.

 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

    Η βιοποικιλότητα της χώρας μας (γενετική, διειδική, οικολογική και τοπίου), από τις πλουσιότερες στον πλανήτη, καταστρέφεται  πριν καν εντοπιστεί, αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί. Είναι άλλος ένας υποτιμημένος, μέχρι μηδενισμού, θησαυρός.

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και οργάνωση, θα μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς οι μελλοντικές μας γενιές με την αειφόρο αξιοποίηση της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

 Σαφώς και δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτα αρνητικοί, χωρίς να δείχνουμε την παραμικρή κατανόηση στις υποχρεώσεις της χώρας μας. Όμως το ζήτημα αυτό χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση από μέρους της  και όχι σημαντικά οικολογικές περιοχές  να είναι έρμαια της βουλιμίας των κάθε είδους συμφερόντων.

Υπάρχουν εκτάσεις στη χώρα μας οι οποίες βρίσκονται χαμηλότερα στην οικολογική και κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση τόσο αιολικών πάρκων, όσο και φωτοβολταϊκών.

Περιοχές  της Π.Ε. Καβάλας (Νέα Καρβάλη) που επηρεάστηκαν οικολογικά  από τη χημική βιομηχανία ή τα λατομεία μαρμάρων και αδρανών υλικών μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.

Αντί   αυτού, βλέπουμε να έχουν γίνει στόχος τα περισσότερα βουνά της χώρας μας  τα οποία αποτελούν σημαντικές οικολογικά περιοχές και μπορούν να επιτελέσουν σημαντικότερες λειτουργίες από τη συγκεκριμένη.

Αντίστοιχο είναι το έγκλημα και με την κατασπατάληση παραγωγικής γης στους εύφορους κάμπους της χώρας μας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη κ.α.).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για την αποφυγή όλων των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεων για τις ορεινές περιοχές της χώρας μας, θα πρέπει να γίνουν όσα περιγράφονται στη συνέχεια.

 

-Στρατηγικός Σχεδιασμός εντός των ορίων κάθε Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας και εξεύρεση των κατάλληλων περιοχών με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. 

-Σεβασμός των σημαντικών από οικολογική άποψη περιοχών και σε περίπτωση επιλογής τους, μη παραβίαση της φέρουσας ικανότητάς τους προκειμένου να διατηρήσουν τον πρότερο χαρακτήρα τους.

 -Προστασία ως κόρη οφθαλμού των υδατικών πόρων, της βιοποικιλότητας  και των τοπίων των ορεινών μας περιοχών.

-Θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την οικονομικότητα των επενδύσεων αυτών, τη συμβολή τους στο ενεργειακό ζήτημα της χώρας μας και το αναμενόμενο ενεργειακό ισοζύγιο και αποτύπωμα.

1 comments

Σχολιάστε