Όχι Γαλιατσάτου στις Ανεμογεννήτριες

Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί και τον γενικό ξεσηκωμό των κατοίκων των Καμιναράτων αλλά και ολοκλήρου της Παλικής μετά την  έναρξη των εργασιών στην περιοχή του Μωρού για την τοποθέτηση των 3 ανεμογεννητριών, ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων κ.  Θεόδωρος Γαλιατσάτος τοποθετήθηκε με την ακόλουθη ανακοίνωση:

αρχείο λήψης

«Όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή ή επέκταση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά. Απόδειξη αυτού είναι η κατάθεση τεσσάρων αρνητικών εισηγήσεων για ισάριθμα, παρόμοιου περιεχομένου, αιτήματα από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κεφαλονιάς κ. Παναγή Δρακουλόγκωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και να υπάρχει συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θεσμικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, στρέφεται ευθέως ενάντια στις αποφάσεις συλλογικών οργάνων, δείχνει ασέβεια στη Δημοκρατία και τους θεσμούς της και αδιαφορία για τη βούληση του λαού. 

Έχοντας δε, νωπή στη μνήμη μας την περιπέτεια που πέρασε η Κεφαλονιά, με τις πρόσφατες πλημμύρες, τις 25 Σεπτεμβρίου 2015, και έχοντας καταθέσει την άποψή μας για τις ευθύνες που έχουν οι ανεμογεννήτριες, κυρίως λόγω των δρόμων πρόσβασης που διανοίγονται, έχουμε πρόσθετους λόγους να διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη εγκατάσταση στα Κηπούρια. 

 Για τους λόγους αυτούς:

 Ενώνουμε τη φωνή μας με την τοπική κοινωνία που αντιδρά

  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα τον «Καλλικράτη» και  να μεταφέρει τις αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην αιρετή Περιφέρεια.
  • Ζητάμε επίσης την επανεξέταση της κείμενης Νομοθεσίας (Ν. 4014/2011, ΦΕΚ 209Α/21-09-2011 και της Υ.Α. 3791/2013 ΦΕΚ 104 Β/24-01-2013) που παρακάμπτει τις απαραίτητες αποφάσεις συλλογικών οργάνων, απλοποιώντας τις αδειοδοτήσεις και αφήνοντας «παραθυράκια» για τα αιολικά πάρκα, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να φροντίζουν τα του οίκου τους, διαφυλλάσοντας το συμφέρον του λαού κι όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Τονίζουμε δε ότι σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε να διερευνήσουμε και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των κατοίκων της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s