Βραδιά καντάδας 16 Αυγούστου 2012

Σε μία μαγευτική βραδιά που κανείς μας δεν προέβλεψε, εξελίχτηκε η εκδήλωση βραδιά Καντάδας  που προγραμματίσαμε στο προαύλιο της Εκκλησίας μας στις 16 Αυγούστου 2012

Ήταν μία εκδήλωση που χρόνια σκεφτόμαστε να κάνουμε και δυστυχώς ποτέ δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Σκοπός μας να κάνουμε μία εκδήλωση από τα παλιά με πολύ καντάδα όπως έκαναν οι πρόγονοί μας και σχετικά λίγα φαγητά.

Οι συγχωριανοί Κανταδόροι μας μάγεψαν με τα τραγούδια τους

Στην πρότασή μας ανταποκρίθηκε αμέσως το εκκλησιαστικό Συμβούλιο και μας παραχώρησε το προαύλιο της εκκλησίας και μάλιστα πάρα πολύ πρόθυμα και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Οι δυσκολίες και μπορεί να μας βγήκαν σε καλό το ότι οι χορωδίες από το Ληξούρι που αποταθήκαμε δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας λόγο φόρτου εργασίας και έτσι ανέλαβαν το δύσκολο έργο να μας παρουσιάσουν πρόγραμμα καντάδας οι χωριανοί μας κανταδόροι που μπορεί να τραγουδούν αυθόρμητα και πάντα με πολύ χαρά και κέφι αλλά για πρώτη φορά ανελάμβαναν να κάνουν πρόγραμμα.

Τα κατάφεραν όμως χωρίς καμία πρόβα πολύ καλά και καταχειροκροτήθηκαν από όλους.

         Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαλιατσάτος Ηλίας έκανε μία μικρή αναφορά για τον σκοπό της εκδήλωσης και είπε  συγκεκριμένα:

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλία Γαλιατσάτος με τον έφορο Μαρούλη Γεράσιμο

<Σήμερα  θα κάνουμε ένα Μουσικό ταξίδι με Αριέτες Καντάδες στο παρελθόν, με τραγούδια που εκφράζουν την μουσική μας Παράδοση και τα ευγενικά συναισθήματα, την λεπτότητα την ευαισθησία και το ταλέντο του λαού μας

 

 

Η Προσπάθεια των Συλλόγων στις μέρες μας να δημιουργήσουν πολιτισμό είναι ένας δύσκολος αγώνας γιατί παλεύει σε αντίξοες συνθήκες. Χρειαζόμαστε όλοι δύναμη και αντίσταση για να κρατηθούμε κοντά στην Παράδοση και τα  ήθη και έθιμά μας, τις αξίες της ηθικής, που με τόσους αγώνες απέκτησε ο άνθρωπος.

Τα νησιά του Ιονίου με την Κεφαλονιά μας αποτελούν μία κοιτίδα πολιτισμού για την Ελλάδα, με πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες.

Τα 400 χρόνια Ιταλικής επιρροής και κατάκτησης ,είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεάσει τον τρόπο ζωή μας και διαμόρφωσε και το μουσικό μας ήθος το οποίο υπάκουσε στον δυτικό ρυθμό και αρμονία.

Η Αριέτα ή Αριέκα όπως την λέμε στο Ληξούρι,  ήταν εξομολογητικό τραγούδι. Τραγουδούσε για τις  γυναίκες

 ενώ η καντάδα τραγούδι στις γυναίκες.

Η Αρριέτα  προέρχεται από την Ιταλική λέξη Άρια και είναι δύστυχο ή τετράστιχο τραγούδι με δύο επαναλήψεις.

Χαρακτηριστικό της γνώρισμα που την ξεχωρίζει από την καντάδα είναι ότι την αρχίζει μόνος του ο πρίμος που ανεβάζει την φωνή του και μετά την κατάλληλη στιγμή μπαίνουν οι άλλοι της παρέας.

Καρπός της μουσικής παράδοσης του τόπου μας , γεννήθηκε στο Ληξούρι και έκφραζε ο Ληξουριώτης με τις Αριέτες τα ερωτικά του αισθήματα , τον ρομαντισμό του την νοσταλγική του διάθεση , και κάπου -κάπου τους κοινωνικούς του καημούς του.

Η Καντάδα είναι νυχτερινό τραγούδι με συνοδεία κιθάρας και προέχετε από το ιταλικό ρήμα καντάρε που σημαίνει τραγουδώ. Χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία τύπου πρίμο -σε γόντο – μπάσο  και κάθε φωνή αποτελείτε από πολλά πρόσωπα και όχι σόλο.

Οι περισσότερες καντάδες είναι άγνωστες από ποιους έγιναν και ανήκουν στις λαϊκές μας καντάδες.

Μετά την ένωση η επτανησιακή καντάδα ήρθε στην Αθήνα επηρέασε την μουσική της και δημιουργήθηκε η Αθηναϊκή Καντάδα.

Η Καντάδα χρησιμοποίησε τον στοίχο και την μουσική  και την ανθρώπινη φωνή για να εκφράσει συναισθήματα.

Ήταν η σερενάτα της μεσαίας τάξης.

Είναι μελωδική και ευχάριστη  

Τα τραγούδια είχαν θέμα την αγάπη, τον έρωτα, τα λουλούδια, την φυσική ομορφιά. την θάλασσα την ομορφιά της ζωής και πολύ σπάνια αναφερόταν στο θάνατο και σε καταστροφές.

Τα τραγούδια ταξιδεύουν σαν την άμμο με τον αέρα.

Γίνονται κτήμα των πολλών, συντροφεύουν τις παρέες.

Λέγονται κάτω από τα παράθυρα των αγαπημένων κοριτσιών προβάλλοντας την αγάπη και τον έρωτα.

 Γίνονται παρηγοριά των ξενιτεμένων

Το χωριό μας και οι Καμιναράδες έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με την καντάδα.

Από πολύ μικρός έχω στην μνήμη μου τον πατέρα μου την μάνα μου και όλους τους χωριανούς που δεν σταματούσαν να τραγουδούν.

Όχι μόνο σε εύθυμες στιγμές και ώρες γιορτής που ήταν αδύνατο να υπάρχει χωρίς την Καντάδα, αλλά και σε στιγμές εργασίας όπως το μάζεμα ελιών ( Τα Καμίνια αντηχούσαν από τις καντάδες και υπήρχε συναγωνισμός μεταξύ των χωριανών που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές τους),  την συγκομιδή των σταφυλιών κ.λ.π.

Στα καφενεία αφορμή ζητούσαν , έναν να πετάξει μία κορώνα και αμέσως ακολουθούσαν οι υπόλοιποι και άναβε το τραγούδι.

 

Ο Ταμίας του Συλλόγου Μαρούλης Γρηγόρης κράτά πρίμα σι γόντο στον Γρηγόρη Χριστοφοράτο και στον Σταθάτο Χαράλαμπο

Όλη μέρα βλαστημάμε

 και το βράδυ τραγουδάμε

είναι το δύστυχο που μας χαρακτηρίζει.

 και ένα άλλο λέει.

Και εσείς ωραίοι Καμιναράδες

που τραγουδάτε κάθε βραδιά

Θα σας θυμόμαστε εμείς οι άλλοι

Για την ωραία σας την λεβεντιά.

 

Μεγάλοι κανταδόροι και άριστες φωνές είχαμε αρκετούς στο χωριό μας

Ο  Γαλιατσάτος Θεοδόσης  και τα παιδιά του η Ναυσικά ο Ανδρέας  Ο  Μαρούλης Αντώνης, ο Τιμολέων έρχονται πρόχειρα στο μυαλό μου.

Τι να πούμε για τον αυθόρμητο χαρακτήρα του Νίκου , Θοδωρή, Μπάμπη , Θεοδόση του Σπυράγγελου και τόσους άλλους που με ένα απλό νόημα ξεκινούν την καντάδα.

Χαρακτηριστική στιγμή που δείχνει το πάθος για την καντάδα  όταν μόλις πριν λίγο καιρό ακόμα και την ώρα του παιχνιδιού μέσα στο καφενείο, τραγουδούσαμε  συγχρόνως . Που αλλού θα το δούμε αυτό.

 

Ελπίζουμε η καντάδα να συνεχιστεί και στην νέα γενιά και ευτυχώς υπάρχουν νέοι που συμμετέχουν σε παρέες και τραγουδούν.

Τελειώνοντας  ο Πρόεδρος ευχαρίστησε:

Τον Αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς κ Θεοφιλάτο Ευάγγελο που ήταν κοντά μας  και τον κάλεσε να απευθύνη έναν χαιρετισμό  και ακολούθως ευχαρίστησε  πρώτα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του προαυλίου της εκκλησίας,

ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Θεοφιλάτος

Τον Φανό Βασίλη του Αθανασίου για την βοήθεια που μας προσέφερε

Τον Μαρούλη Σπυράγγελο για το κρασί που μας διέθεσε.

Τους Μαρούλη Διονύση του Μεμάγγελου  και Μαρούλη Αθανάσιο  του Σπύρου για την πολύ νόστιμη Ριγανάδα που μας έκαναν  καθώς και τους Δημοσθένη Γαλιατσάτο  για τα χωριάτικα ψωμιά που μας προσέφερε και τον Ρηγάτο Αθανάσιο για την βοήθεια στον πάγκο με τα τρόφιμα.

Τα αδέλφια Ρηγάτου Ηλίας και Αντώνης οι οποίοι τόσο στην εορτή του προφήτη Ηλία  βοήθησαν με την προσφορά 50% της αξίας των αναψυκτικών που διαθέσαμε όσο και τώρα στις εκδηλώσεις μας  με την μεγάλη έκπτωση στα πράγματα που αγοράσαμε για τις εκδηλώσεις μας.

Ο Ρηγάτος Θανάσης και Μαρούλης Θανάσης προσέφεραν σημαντική βοήθεια και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης

Μετά την ομιλία οι κανταδόροι χωριανοί μας μετέφεραν στην μαγευτική χώρα της Καντάδας και ακολούθως το πρόγραμμα συνεχίστηκε  με Κεφαλλονίτικους και νησιώτικους χορούς αλλά και πρόγραμμα για την νεολαία μας από τον καταπληκτικό DJ Δελαπόρτα Νίκο τον Γαμπρό της Σταθάτου –Σπανού Αγγελικής ο οποίος με ένα μοναδικό πρόγραμμα έκανε όλους να ξενυχτίσουν με πολύ-πολύ χορό και κέφι.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μία ακόμα φορά τους νέους και τις νέες του χωριού μας οι οποίοι ήταν στην εκδήλωσή μας χόρεψαν  αλλά και στο τέλος όλοι μαζί φρόντισαν να αφήσουν τον χώρο της εκκλησίας πεντακάθαρο. Μπράβο σε όλους 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s