Καταιγίδα έπληξε το χωριό χθες

 

Μια μεγάλη θεομηνία με καταρρακτώδη βροχή η οποία κράτησε αρκετές ώρες, έπληξε την Κεφαλονιά χθες το βράδυ 15 Οκτωβρίου.

Αποτέλεσμα της νεροποντής να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές και να πλημυρίσουν σπίτια σε πολλά μέρη όπως το Ληξούρι (Πλημμύρισε το ποτάμι με αποτέλεσμα η πόλη να γίνει μία λίμνη, λέγεται μάλιστα ότι η γέφυρα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και μπορεί να μην ξαναλειτουργήσει !!!!) , Χαβριάτα τα Πλημμύρισε αλλά και αλλού, και  ζητήθηκε η βοήθεια της πυροσβεστικής.

Στα Τζανάτα και στην Αγία Ειρήνη φοβούνται μήπως πλημμυρίσουν οι τεχνικές λίμνες .

Όπως μας κατήγγειλαν αρκετοί κάτοικοι, η πολιτική προστασία είναι ανεπαρκής και δεν έχει φανεί σχεδόν πουθενά.

Στα Καμιναράτα αν και είμαστε στα πλάγια του βουνού, αρκετά σπίτια έμπασαν νερά και οι δρόμοι εξαφανίσθηκαν , είχαν γίνει αδιάβατοι και είχαν μετατραπεί σε ορμητικούς χείμαρρους. Σε αρκετά σημεία έπεσαν οι λιθιές, όπως στο μονοπάτι από το κέντρο του χωριού προς Γαλιατσάτα (Καλεψου). Το κακό έγινε μεγαλύτερο από την συσκότιση που προκάλεσε η διακοπή της ΔΕΗ  η οποία διήρκησε πολλές ώρες. Πολλοί κάτοικοι μας είπαν ότι τέτοια μπόρα είχαν να δουν πάρα πολλά χρόνια. Δεχθήκαμε αρκετές καταγγελίες για το γεγονός ότι, όχι τώρα που υπήρξε μια θεομηνία, αλλά και σε μικρότερες νεροποντές, οι δρόμοι γίνονται αδιάβατοι, γιατί σχεδόν όλοι οι χωριανοί που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο, έχουν κλείσει τις διεξόδους του νερού προς τα οικόπεδά τους και έτσι το νερό από τα Σταθάτα να καταλήγει μέσα από το δρόμο μέχρι τα Λαδάτα. Ζητούν (χρόνια τώρα) να γίνουν αυλάκια κατά μήκος των δρόμων με σχάρες επάνω (γιατί οι δρόμοι δεν είναι μεγάλοι) και έτσι τα νερά να πηγαίνουν εκεί και όχι μέσα στους δρόμους. Υποσχέσεις έχουμε ακούσει πολλές . Έργα λίγα!!!! Άντε και καλό χειμώνα.

 

Συμπάσχουμε και συμπαραστεκόμαστε στην Κ. Ει. Η οποία απογοητευμένη μας είπε ότι το νερό της πήρε όλα τα μποστανικά (πατάτες, κουκιά , ψάρες κ.λ.π), που με πολλούς κόπους είχε βάλει.!!!!!!   και μάλιστα για πρώτη φορά.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  

Νομός Κεφαλληνίας                                               

Δήμος Κεφαλλονιάς                

Δελτίο Τύπου

]  Ο Δήμος Κεφαλλονιάς ενημερώνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, εξαιτίας έντονων πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί μας από αργά το βράδυ της Παρασκευής 14, αλλά κυρίως το Σάββατο 15 και έως τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2011.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Δημοτική Ενότητα Πυλάρου, όπου από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία του Δήμου σε συνεργασία με τη Διαδημοτική Επιχείρηση και τη συνδρομή της εθελοντικής οργάνωσης Πυλάρου, εργάζονται με σκοπό την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Τα σοβαρά προβλήματα προήλθαν από την υπερχείλιση ρεμάτων, λόγω της μεγάλης έντασης των βροχοπτώσεων, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία λασπορροής και τη μεταφορά φερτών υλικών.

Προβλήματα, μικρότερης όμως έκτασης, αντιμετωπίζουν επίσης σχεδόν όλες οι Δημοτικές Ενότητες.

Από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης σε συνεργασία με τον Α/Δήμαρχο Παλικής και υπεύθ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Θεοφιλάτο ανέλαβαν το συντονισμό της δράσης για την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Δήμου και ήλθαν σε επικοινωνία με τους κατά τόπους Α/Δήμαρχους και τους φορείς που εμπλέκονται σε ανάλογες έκτακτες καταστάσεις.

Αυτή την ώρα βρίσκονται καθοδόν προς τις πληγείσες περιοχές κλιμάκια μηχανικών του Δήμου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και καταγραφή των ζημιών.

Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας, παρά την ύφεση των βροχοπτώσεων, διότι τα πλημμυρικά φαινόμενα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και τους καλούμε να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ

Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.

  • ·  Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
  • ·  Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κλπ.
  • ·  Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα.

Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης.

  • ·  Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • ·  Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:

Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.

Αποφύγετε νερά που ρέουν.

Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.

Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να γίνουν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αν η περιοχή που διαμένετε είχε εκκενωθεί, μην επιστρέψετε, προτού οι αρχές ενημερώσουν ότι είναι ασφαλές.

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης του χώρου σας:

Κλείστε την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ρεύμα.

Κλείστε την παροχή νερού, καθώς το δίκτυο μπορεί να έχει υποστεί βλάβες.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή:

Φορέστε κλειστά παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος, που κρύβονται από τα νερά.

Εξετάστε τοίχους, πόρτες, σκάλες και παράθυρα.

Εξετάστε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.

Τέλος, αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και το σύνολο των στελεχών της Δημοτικής Αρχής σήμερα Κυριακή 16-10-2011 περιοδεύουν και καταγράφουν επι τόπου όλες τις ζημιές στις περιοχές και τις Δημοτικές Ενότητες προκειμένου να συντονίσουν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών.  

Εκ του Γραφείου Τύπου   και του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας

 Δήμου Κεφαλλονιάς

 

  

 

2 comments

  1. Γιατί κοροιδευεις την μαμά μου??? τόσο κόπο έκανε.τι ντοματούλες θα έχει τώρα? πάει η σοδειά μας. πιστευω ότι θα πρέπει να πάρει από το δήμο αποζημίωση για την ζημιά. Από τον Ιούλιο πασχίζει η κακομοίρα!!!!!!Κρίμα!

  2. Συμφωνούμε. Η Κούτση Ειρήνη μετά από 40 χρόνια, επέστρεψε στο χωριό και πριν προλάβει να κάνει την πρώτη της συγκομιδή αυτή καταστράφηκε από την κακοκαιρία. Χρήζει αποζημίωσης και μάλιστα αμέσως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s